Yüreğimiz yanıyor. İçimiz acıyor.
Allah milletimizin yardımcısı olsun. Uzmanların verdiği bilgiler deprem hayatımızın bir parçası olacak. Son dakika haberleri "deprem oldu" şeklinde yayına girecek. Umuyoruz ki bundan sonra depremlerde vefat haberi almayacağız. Yıkım görüntüsü önümüze gelmeyecek. Bu yazımda alınabilecek önlemler hakkında fikrimi sunmak istiyorum.
1. AFET BAKANLIĞI
Bakanlar kurulumuzda Afet Bakanı da bulunmalıdır. Çünkü ülkemizde sel, yangın, deprem gibi afetler maalesef olmaktadır. Bu afetler için gerekli önlemlerin alınması, denetimlerin yapılması, afet anında gerekli koordinasyonun yapılması için gerekli teşkilatı kuracak; her il ve ilçemizde kurumlaşacak bir bakanlık kurulmalıdır.
2. LİSANS MEZUNİYETİ İÇİN ARAMA - KURTARMA HAZIRLIK SINIFI
Vatandaşımızın bilinçlenmesinin en iyi yöntemi bire-bir eğitim alması. Eğitim zorunlu olmalıdır. Uygulamalı olarak bütün şekilde alınmalıdır.
FikrimCE evlatlarımız üniversitelerimizde lisans düzeyinde eğitime hak kazanınca bir yıl mecburi arama-kurtarma hazırlık sınıfı eğitimi alsınlar. Hukuk, eğitim, işletme, fen edebiyat, tıp tüm fakültelerde gençlerimiz kendi bölümlerinde eğitime başlamadan ortak olarak hazırlık sınıfında bulunsunlar. Burada profesyonel ekiplerden kamplarda uygulamalı olarak arama-kurtarma eğitimi alsınlar.
Trafik kazalarından, doğal afetlere; Yangınlardan, savaş haline kadar bir çok ortam hakkında aldıkları eğitimin imtihanına son sınıfta girsinler. Uygulamalı tez mahiyetinde olsun.
3. YAPI DENETİM FİRMASI DEĞİL !!! KALİTE BELGELENDİRME FİRMASI
Hiçbir işe yaramayan çalıştırdığı mühendisin maaşını dahi doğru düzgün ödeyemeyen yapı denetim firmalarının işlevi sonlandırılsın. Yapı denetim firmaları yerine uluslar arası kalite belgelendirme firmaları denetim yapsın ve her yeni bina için dünya standartlarına uygun kalite belgesi versin.
Binanın yapıya ilişkin tüm sorumluluğu bu kalite firmasına ait olsun. İki yılda bir bina kalite denetlemesinden geçirilsin. Aynı araçların vize kontrolü gibi... Kolonlar kesilmiş, uygun olmayan balkon vb yapı eklenmiş durumlar önlenmiş olur. Kalite standartları bozulmuş yapıların oturma ruhsatları hemen iptal edilsin.
Hatta binalarda bu belgelendirme firmasından uygundur raporu alınmadan binaya boya işlemi, panjur takma işlemi dahi yapılamasın.
Bu belgelendirme firması kesinlikle Türk yerli olmamalıdır. Çünkü biz mutlaka ya gereğinden fazla abartırız ya da sumen altı yaparız.
Belgelendirme firması da bina ile hakkında her detayı afet bakanlığına ve bayındırlık bakanlığına raporlasın.
4. BİNA SATIŞ EKSPERTİZ UYGULAMASI
Bina - konut satışlarında, (eski ya da yeni olsun) noter ile birlikte yeminli ekspertiz firması da görev alması zorunlu olsun. Bu ekspertiz firma binanın tüm özelliklerini, kullanılmış kumu, beton kalitesini, kullanılan demir ebatlarını, yangın, sel riskini v.b bilgileri alıcıya yazılı olarak sunsun. Noter huzurundaki satışta ekspertiz firması da hazır bulunsun. Alıcıdan bina özelliklerini kabul ettiğine dair onay alınsın.
Ekspertiz firmaları da devlet tarafından çok sıkı denetlensin.
Herkes bulunduğu binanın teknik özelliklerini afetlere karşı dayanım durumunu bilmiş olur.
Binaların kalite belgelendirme firması sorumluluğunda olması gerektiğini her iki yılda bir uygunluğunun denetlenmesi gerekliliğini bir önceki maddede vurgulamıştım.
Ekspertiz firması ile de satışta binanın teknik özellikleri alıcıya sunulmuş olur.
Depremden almamız gereken dersleri fikrimCE dört maddede özetlemek istedim.
Okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorumlarınızı beklerim.
Sevgiler kere sevgiler ....
Mustafa Metin TAMER
Teknik Öğretmen
Sivart Endüstri Ege Bölge Müdürü
mustafa.tamer@sivart.com.tr
0532 779 90 84
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder